Biserica parohială “Înălţarea Domnului”

Desi nascut si crescut in Gutinas, recunosc ca nu stiam originea numelui satului pana nu am citit articolul Parintelui paroh Petrică Cautiş.

Fotografia este facuta cu ocazia Sarbatorilor Pascale.

“Satul GUTINAŞ, este unul din cele aproximativ 9 sate ale comunei Ştefan Cel Mare, situat la 13 km de localitatea Oneşti, sat ce se întinde pe o lungime de 3 km de-a lungul drumului şi pârâul Gutinaş.
În sat se poate ajunge pe drumul care pleacă din şoseaua naţională Oneşti – Adjud, de la punctul de pasarelă aproximativ 4 km. Satul are uliţe înguste , fiind o aşezare din sec XVII.
În sat se găseşte câte o biserică ortodoxă şi una romano-catolică cu o populaţie de aproximativ 130 de familii ortodoxe, din care 35 văduve, şi 100 de familii de creştini romano-catolici..
Numele satului GUTINAŞ vine de la apelativul folosit de un comerciant evreu, botezat ortodox de soţia unui boier al locului, Onisei Suzana, care în loc să zică : ” bunul naş :zicea “Gut naş ”
Biserica ortodoxă este construită în anul 1863 , pe seliştea satului , deoarece biserica făcută pe terenul locuitorului Gheorghe Vlaicu de către diaconul Gavriil la anul 1780 a ars pe la anul 1850. Nu este monument istoric.

Biserica este construită din cărămidă şi piatră pe temelie de piatră , în formă de corabie susţinută în interior pe 2 arcade de cărămidă , pictată doar prin interior. Este învelită cu tablă , cu o singură turlă unde se află clopotele. Catapeteasma este din lemn pictată de un pictor al cărui nume nu se cunoaşte
De/a lungul timpului a suferit diverse reparaţii , cele mai însemnate după cutremurul din 1977 şi din anul 1986 apoi din perioada 2002-2003
Biserica are împrejurul ei cimitirul satului, ce a devenit insuficient, iar momentan se fac demersuri pentru găsirea unui teren ce urmează să devină noul cimitir al satului, de asemeni în curtea bisericii se află o casă praznicară construită prin strădania sătenilor în anul 2007.”

Pr paroh Petrică Cautiş

Tags »

Author:Iulian Anghel
Date: Saturday, 28. May 2011 21:22
Trackback: Trackback-URL Category: calatorii

Feed for the post RSS 2.0 Comments and Pings are closed.

Comments are close