Ferma

Inainte de ’89 ferma fremata de activitate. Oamenii erau ca niste furnicute. Hraneau vacile, faceau curat, se ingrijeau de muls, se cladeau silozurile.

Aveam o bicicleta Carpati mult mai batrana decat mine. Imi placea sa ma plimb cu bicicleta prin ferma, vedeam o multime de lucruri interesante si noi. Un buldozer urca si cobora pe un morman imens de siloz de porumb verde. Carutele oamenilor ce lucrau pamantul in partaj (ingrijeai o parcela de cultura si primeai un procent infim din produsele recoltate) aduceau la cantar ce strangeau de pe camp si apoi mergeau sa descarce.

Oamenii erau siliti sa munceasca in acest mod din cel putin doua motive.
- dupa colectivizare pamanturile au trecut in proprietatea statului si satenii au ramas cu foarte putin pamant in folosinta, iar in acest mod puteai sa mai aduni ceva furaje pentru animalele din curte
- erai obligat de sistem sa prestezi acea munca.

Imi amintesc ca o zi de lucru la ferma era platita cu 22 de lei aproximativ 1.3 USD la paritatea de atunci.

Ferma a fost cumparata de nu stiu cine si e aproape pustie.

Acum au ramas grajdurile goale, tractoarele au fost cumparate sau cele vechi abandonate, balariile mari cat un stat de om.

ferma_500

Iulian Anghel

Author:Iulian Anghel
Date: Sunday, 3. January 2010 21:48
Trackback: Trackback-URL Category: fotodalles

Feed for the post RSS 2.0 Comments and Pings are closed.

4 comments

 1. 1

  pai nu ar trebui sa ne mai mire nimic, ca doar traim in Romania
  imi palce imaginea

 2. 2

  trist…fotografia exprima foarte bine ceea ce ai scris…se simt pustiul si paragina

 3. 3

  Foarte interesant comentariul. Intr-adevar, fotografia exprima starea de dezolare. Inteleg ca a fost un dezastru cooperativizarea, dar dupa decembrie 1989, nu s-a facut nimic pentru a inlocui cu ceva pentru a construi altceva in locul C.A.P.-urilor. Raluca Ioana Agasanu

 4. 4

  Ahahaha, astea mai au acoperisuri, sa vezi vilele din Borsec, te-apuca durerea de cap. Anyway, pacat ca am avut dar n-am stiut sa pastram…statiuni balneoclimaterice, unitati agro-zootehnice, instalatii de irigatii. Au fost…s-au dus.